De Vlaming heeft gekozen: dat 14.331 kijkers hebben gestemd op stoofvlees-friet als dé ultieme Vlaamse Klassieker uit alle Vlaamse gerechten die hij de voorbije vijf jaar klaarmaakte in "Dagelijkse kost". Meus roept zondag 1 maart uit tot Nationale Stoofvlees-frietdag en vraagt de kijkers om die dag massaal dit topgerechtje klaar te maken.

Jeroen Meus maakte de uitslag vanochtend bij "De Madammen" op Radio 2 bekend. De top 3 wordt trouwens vervolledigd door steak-friet met sla en bearnaisesaus op 3 en witloof met hesp in de oven op 2.

Meus: "Stoofvlees-friet is een geweldig Vlaams gerecht, en ook de nummer 2 is mijn goesting wel! Maar zelf zou ik als Vlaamse Klassieker toch kiezen voor worst met rode kool. En wat ik nog niet in "Dagelijkse kost" heb gemaakt, maar zeker op mijn wenslijstje staat, zijn varkenspootjes."

De volledige top 10 van De Vlaamse klassieker:

Stoofvlees-friet
Witloof met hesp in de oven
Steak-friet met sla en bearnaisesaus
Vol-au-vent
Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Asperges op z'n Vlaams
Konijn met pruimen
Kalfstong in madeirasaus
Zeetong 'à la meunière'
Steak tartaar

Van maandag 16 februari tot en met donderdag 26 februari kookt Jeroen Meus in "Dagelijkse kost" de nummer 10 tot en met 2 uit de top 10. (vrt)